Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

En Peix a Casa som experts en salmó. No tots són iguals, la procedència i els mètodes de producció i extracció són importants per la qualitat del producte. Per aquesta raó el nostre salmó és de 1a qualitat i t'ho podem portar aquesta setmana a un preu immillorable, gràcies a la gran quantitat de peces que ens demaneu cada dia. Aprofita ara i no ho deixis escapar! Fes clic AQUí  

La daurada i la llobarro són peixos blancs molt consumits a la gastronomia mediterrània tant pel seu deliciós sabor com pel seu valor nutricional. Però, ¿Quina diferència hi ha entre el llobarro i la daurada?

El llobarro té un sabor lleugerament més pronunciat que la daurada, i hi ha diverses diferències en el seu aspecte. En aquest article et compartirem les característiques, similituds i diferències entre ambdues espècies.

Característiques de la Daurada

La daurada, també coneguda com a pagre daurat o pel seu nom científic “Sparus aurata”, és un peix blanc que habita en aigües de l’Atlàntic, del Pacífic i el Mediterrani. 

La seva principal característica és una franja daurada situada just entre els seus ulls, d’aquí ve el seu nom. A més, és una espècie que, encara que neix sent mascle, als 3 anys pot canviar a femella, moment en què arriba a la maduresa per a la seva reproducció.

A continuació, presentarem altres característiques d’aquest tipus de peix blanc:

  • El seu cos és ovalat i comprimit, presenta un color platejat i una boca gran amb una mandíbula ferma.
  • El pes mitjà de la daurada és d’uns 800 grams, però algunes espècies com la daurada japonesa o el pagre roig poden pesar més de 15 kg.
  • L’alimentació de la daurada és força àmplia, es pot nodrir de cucs de mar, algues, plantes marines, peixos petits i fins i tot cloïsses.
  • És un peix ràpid i enginyós, que mostra una gran habilitat per caçar, cosa que fa valer-se de les seves dents afilades.
  • Durant els mesos de maig i abril solen abandonar les platges per dirigir-se a aigües més temperades i de major profunditat.
  • Pel que fa a la seva carn, destaca per la seva fermesa i sabor lleuger, té només el 2% del seu volum en greix.

Característiques del Llobarro

El llobarro o robal és un peix semigràs que es pot obtenir principalment als mesos de gener, febrer, març, novembre i desembre.

Una de les seves principals característiques és el seu apetit insaciable, és una espècie que es manté en constant emboscada d’animals com altres peixos, crustacis, mol·luscs i fins i tot eriçons de mar. 

  • A diferència de la daurada, aquest peix té un cos fusiforme i molt més allargat. 
  • La boca del llobarro és prominent amb la regió maxil·lar gran, a més presenta dents sobre la llengua.
  • Pel que fa al seu color, sol ser gris fosc disposat al dors mentre que la zona ventral és més clara, arribant a ser blanca.
  • El llobarro sovint es manté en aigües superficials, encara que en certes temporades de l’any es dirigeix a profunditats de fins a 15 metres.
  • El seu nom prové del llatí “lupus” que significa “llop”, això fa honor a la seva conducta depredadora.
  • Els romans consideraven aquesta espècie com un dels peixos més nobles, el seu sabor lleuger és aprofitat a la gastronomia, sobretot a la cuina basca.

Comparativa entre la daurada i el llobarro

Tant la carn de la daurada com del llobarro són delicioses, especialment el llobarro sol formar part del menú nadalenc tradicional en diverses parts d’Espanya. I encara que ambdues espècies tenen similituds també compten amb diferències importants.

Per a aquells que es pregunten, ¿Quina diferència hi ha entre el llobarro i la daurada? han de saber que compten amb diversos noms científics, la primera és Sparus aurata i la segona Dicentrarchus labrax.

A la següent taula compartirem altres diferències entre el llobarro i la daurada:

CARACTERÍSTIQUES LLOBARRO DAURADA
Aspecte Cos molt més allargat i de color platejat, cap prominent. Cos esvelt de tonalitat platejada i lleugerament verdós amb taques daurades a les galtes.
Textura Carn molt més ferma Carn lleugerament més delicada
Pes Mitjà Varia de 500 grams a 2 kg Varia de 300 grams a 1 kg
Àrea de distribució Principalment es localitza al mar Mediterrani, est de l’Atlàntic i mar Negre Abundant en aigües càlides i temperades del Mediterrani, Pacífic i Atlàntic.
Preu El llobarro és més costós La daurada és més accessible

Dins de les similituds trobem que tots dos tipus de peix blanc es troben amb facilitat al mercat gràcies a la seva activa distribució.

A més, ambdues espècies estan proveïdes de carn altament nutritiva, abundant en àcids grassos omega-3 i proteïnes.

Què és millor, la daurada o el llobarro?

Per a aquells que prefereixen els sabors molt més marcats i la carn ferma, el llobarro és una excel·lent alternativa. Però aquells que busquen un peix barat i molt nutritiu, poden beneficiar-se de la daurada.

D’altra banda, el llobarro és un ingredient molt versàtil a la cuina gràcies a la textura de la carn. En ser tan magre es pot preparar a la graella, a la planxa, al forn i molt més. 

A nivell nutricional, les diferències calòriques no són tantes, ja que el llobarro cru conté 98 calories per cada 100 grams. Mentre que la daurada crua té 82 calories per cada 100 grams.

Però el llobarro és més ric en proteïnes, ja que presenta 19 gr per cada 100 gr. I en el cas de la daurada, té 17,2 grams per cada 100 grams.

Beneficis de la daurada i el llobarro per a la salut

Tots dos tipus de peix són altament recomanats per tenir una alimentació equilibrada i baixa en greixos dolentes. A continuació, compartirem alguns beneficis nutricionals d’ambdues espècies.

Prevenen malalties cardíaques

Tant la daurada com el llobarro contenen àcids grassos Omega-3 i àcids grassos Omega-6, són components que només s’obtenen a partir de l’alimentació, i que afavoreixen la salut cardíaca.

Segons múltiples estudis, aquestes greixos saludables ajuden a reduir el contingut de triglicèrids a la sang. També són capaços de prevenir infarts en reduir el risc de formació de placa d’ateroma.

Afavoreixen el sistema nerviós

Gràcies als aportacions de la daurada i del llobarro en seleni, fòsfor, potassi, vitamina B12 i vitamina B6, beneficien el sistema nerviós. Al seu torn, ajuden a reduir malalties neurològiques i degeneratives.

El contingut de fòsfor, ferro i calci és útil per enfortir habilitats cognitives com l’atenció, la memòria o la concentració. Són aliments importants per a la regeneració neuronal.

Aporten energia per al dia

El consum de peixos blancs és tot un benefici pel seu baix contingut en calories i greixos, però també pel seu alt nivell de proteïnes. Gràcies a això, ajuden a estabilitzar l’energia per mantenir-se actius en el dia a dia.

Les proteïnes són ideals per al enfortiment muscular, així que tots dos peixos són excel·lents opcions per a aquells que realitzen exercici físic. Segons l’OMS, una dieta equilibrada i un estil de vida actiu ajuden a prevenir múltiples malalties.

Conclusió i recomanacions per cuinar

Tant el llobarro com la daurada són espècies que convé consumir en la seva versió més natural, això per aprofitar més els seus beneficis. És millor cuinar-los a la planxa amb poc oli perquè no augmenti el nivell de calories.

Per triar peix fresc cal valorar aspectes com els ulls, que han de mostrar cert brillantor; si llueixen opacs és perquè són peixos més vells.

Una altra recomanació consisteix a deixar que es descongelin de manera gradual abans de cuinar-los, per exemple baixant del congelador a la part baixa del refrigerador. Aprofita les propietats del llobarro i de la daurada, així com el seu exquisit sabor.

Obrir chat