Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

A Peix a Casa som experts en peix i marisc. I en bacallà també! Mira els nostres productes gurmet de bacallà i prepara els millors plats perquè als teus els caigui la bava. Per veure totes les opcions de bacallà polsa AQUÏ  

Durant la Setmana Santa, les tradicions religioses i gastronòmiques s’entrellacen a la taula. Per motius litúrgics, l’abstinència de carn vermella es converteix en una pràctica comuna entre molts creients catòlics, cosa que dona pas al peix com a protagonista absolut del menú.

Però no tots els peixos es consumeixen igual: alguns tenen segles d’història, d’altres han guanyat popularitat recentment, i molts depenen de les costums regionals.

Els peixos més consumits per Setmana Santa

Bacallà

El gran clàssic. El bacallà és, sense discussió, el peix més representatiu de la Setmana Santa. La seva història està lligada a la conservació: el bacallà salat podia viatjar llargues distàncies i resistir el pas del temps sense refrigeració, convertint-se així en una opció ideal per a èpoques de dejuni. Plats icònics com el potatge de vigília, la truita de bacallà o el bacallà a l’ajoarriero continuen vigents, generació rere generació.

Lluç

Conegut per la seva carn blanca i textura delicada, el lluç és un altre clàssic d’aquestes dates, especialment al nord d’Espanya. Se sol servir en salsa verda, amb pèsols o al forn, tot i que la seva versatilitat permet moltes variacions.

Sardines i seitons

A la zona mediterrània i al sud d’Espanya, les sardines i els seitons (anxoves fresques) són una delícia fregida o en escabetx. Lleugers, saborosos i tradicionals, apareixen en tapes, empanades o com a entrants dels sopars familiars.

Tonyina i moixina

Especialment a Andalusia, la tonyina amb ceba i la moixina en adob (una mena de tauró marinat i fregit) no només són plats tradicionals, sinó autèntics icones culturals. La moixina, en particular, és una joia del tapeig andalús durant la Setmana Santa.

Altres peixos populars per Setmana Santa

  • Orada i llobarro: Molt comuns a la costa llevantina, es preparen al forn o a la sal.

  • Verat: Ric en àcids grassos omega-3, molt típic del sud.

  • Bonítol del Nord i besuc: Especialment al nord d’Espanya.

  • Corvina, salmó i ala de ratlla: Més recents a l’escena gastronòmica, però cada vegada més presents a les taules.

Preparacions típiques

  • Potatge de vigília: Cigrons, espinacs i bacallà formen la Santíssima Trinitat d’aquest guisat clàssic.

  • Bunyols i croquetes de bacallà: Perfectes com a aperitiu.

  • Empanades de vigília: Farcides de tonyina, bacallà o lluç.

  • Peix sec o salat: Molt típic a l’Amèrica Llatina.

Quins peixos són més saludables?

Segons experts en nutrició, els peixos rics en omega-3 com el salmó, la truita i les sardines no només compleixen amb la tradició religiosa, sinó que també aporten proteïnes d’alta qualitat i greixos saludables.

Mapa del gust: el peix per regions

Regió Peixos més consumits
Galícia Bacallà, lluç, rèmol
Andalusia Tonyina, verat, sardines, seitons, moixina
Madrid i centre Bacallà (en guisats i potatges)
Catalunya i València Sardines, orada, bacallà, llobarro
Nord (País Basc, Cantàbria, Astúries) Bacallà, lluç, bonítol, besuc

Més enllà d’una simple opció culinària, el peix durant la Setmana Santa és un símbol. El bacallà lidera, però hi ha una àmplia gamma d’opcions que varien segons la geografia i la història local. Al final, aquestes receptes no només alimenten el cos, sinó també l’ànima i la tradició.

Obrir chat