Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

En Peix a Casa som experts en salmó. No tots són iguals, la procedència i els mètodes de producció i extracció són importants per la qualitat del producte. Per aquesta raó el nostre salmó és de 1a qualitat i t'ho podem portar aquesta setmana a un preu immillorable, gràcies a la gran quantitat de peces que ens demaneu cada dia. Aprofita ara i no ho deixis escapar! Fes clic AQUí  

En aquest article destacarem les diferents parts de la tonyina vermella, un dels peixos més apreciats en la gastronomia mediterrània per la seva versatilitat i exquisit sabor, així com per ser una important font de proteïnes.

p>Descobreix els usos culinaris de les parts més valorades de la tonyina i aprèn com aprofitar al màxim aquest peix tan aclamat. A més, coneixeràs el procés de segmentació de les diferents peces, permetent comprendre millor el seu aprofitament a la cuina.

Quines són les parts de la tonyina vermella?

A grans trets, les principals seccions de la tonyina vermella es divideixen en el cap, el tronc i la cua. No obstant això, en aprofundir en la seva anatomia, trobem diversos components interessants al seu organisme.

Per accedir a totes les parts de la tonyina vermella, es fa un procés anomenat “ronqueig”.

Aquesta tècnica consisteix en l’especejament complet del peix, i el seu nom prové del so que fa el ganivet en fregar les vèrtebres de la tonyina durant el tall. A continuació, explorarem detalladament les diferents parts del Thunnus thynnus.

Ventresca

La ventresca es localitza a la regió abdominal de la tonyina i és reconeguda per la seva carn ferma i de gran qualitat, cosa que la converteix en una de les parts més apreciades de la tonyina vermella.

>Es distingeix per la textura suau i la sucositat, cosa que li permet ser cuinada de diverses maneres. És comunament utilitzada en la preparació de plats com el sashimi o el tàrtar, on el seu sabor i consistència destaquen notablement.

Llom

El llom és una de les parts de la tonyina amb el sabor més intens i de carn reconeixible per la seva fermesa. Gràcies a la seva versatilitat, és una de les peces de més ús en la gastronomia. /p> Llom tonyina

El llom de la tonyina vermella és ideal per a preparacions a la graella o al forn. També és protagonista en plats específics com el carpaccio o el tataki, on la textura i el sabor realcen l’experiència culinària.

Llomit de cua

El llom de cua, com el seu nom ho suggereix, es troba a la part posterior de la tonyina. Tot i que és una mica menys ferma que el llom, conserva una gran sucositat.

El llom de cua és ideal per cuinar a la graella o en broquetes, gràcies al seu sabor suau i agradable. També es pot utilitzar com a proteïna en plats amb arròs, aportant un toc deliciós a la preparació.

Punta de llom

La punta de llom és una de les parts de la tonyina vermella més apreciades per a la preparació de ceviches i marinats. Es localitza a l’extrem davanter del peix i sol ser una de les primeres peces obtingudes durant el ronqueig.

La seva principal característica és que conté carn magra, cosa que incrementa el seu valor i la fa especialment aprofitable a la cuina, ideal per als que busquen una opció lleugera però plena de sabor.

Talls de llom

Els talls de llom provenen de la divisió del llom de la tonyina vermella, cosa que permet aprofitar la seva carn en preparacions clàssiques de la cuina asiàtica, com el sushi o el sashimi.

Talls de llom

A més, pel seu alt contingut d’àcids grassos Omega 3 i el seu baix índex calòric, aquests talls també són una excel·lent opció per cuinar al forn, oferint una alternativa saludable i nutritiva.

>

Carn de l’espina

La carn de l’espina, ubicada a la zona de la columna vertebral de la tonyina, és una peça apreciada pels cuiners que busquen aprofitar al màxim el peix. Tot i que és menys coneguda, el seu sabor és intens i deliciós.

En general, la carn de l’espina s’utilitza en l’elaboració de conserves o en la preparació de tàrtar de tonyina on el potent sabor realça aquestes preparacions.

Sangacho

El sagnat és una de les parts més gelatinoses de la tonyina vermella, a causa del seu alt contingut de col·lagen. Es troba en una zona propera al capdavant del peix.

A la cuina, el sagnat s’utilitza principalment per a la preparació de vins o guisats, ja que el seu sabor és intens, encara que la seva textura és menys ferma en comparació amb altres parts de la tonyina.

Ossos de l’espina

La gastronomia moderna promou l’aprofitament integral de les fonts de proteïna animal, cosa que inclou parts que, encara que no siguin aptes per al consum directe, com els ossos, aporten un gran valor culinari.< /p>Per exemple, els ossos de l’espina de la tonyina vermella s’utilitzen com a bases a la preparació de salses i també ajuden a realçar el sabor en preparacions de sopes o fumets.

Ossobuc

L’ossobuc és a prop de les aletes de la tonyina vermella i ofereix una carn sucosa i ferma. Manté un gran equilibri entre el contingut de greix i la fibrositat de la seva carn, cosa que li dóna un gust molt especial.

L’ossobuc s’utilitza en la preparació d’estofats o de guisats, ja que compta amb un sabor intens i amb una textura més tendra que altres parts de la tonyina.

Galet

El galet es troba al cap de la tonyina vermella, cosa que li confereix un alt contingut en greix i un sabor notablement intens.

Encara que no és una de les parts més conegudes de la tonyina vermella, és ideal per a la preparació de sopes o guisats, on la seva riquesa i profunditat de sabor poden realçar aquestes elaboracions culinàries.

Morrillo

El morrillo es troba en un extrem proper al coll i al capdavant del peix, té un alt contingut de greix i un sabor distintiu.

Les seves qualitats el converteixen en un ingredient útil per a la preparació del sashimi o del carpaccio. Generalment s’utilitza en restaurants amb un enfocament d’alta gastronomia.

Parpatana

La carn de la parpatana és una mica més melosa i manté una gran sucositat, gràcies a això sol aprofitar-se de múltiples formes ja sigui a la graella, a la planxa o per preparar un estofat.

La parpatana es troba a l’extrem superior del cap del peix i es distingeix per la seva textura tendra i deliciós sabor.

Carrillera

Les galtes són fàcils de reconèixer, ja que es tracta de les galtes de la tonyina. La carn és suau i gelatinosa, així que és adequada en plats on es busqui una carn una mica menys magra però amb una textura més fina, com per preparar estofats.

Paladar o secret

El paladar o secret és una de les parts de la tonyina vermella més utilitzades en receptes gurmet, aquesta delicadesa culinària es troba a la zona de la boca del peix. A més, el paladar es distingeix per la seva textura súper suau i el sabor marcat, però deliciós.

Harmònica

Té una textura suau i un sabor menys marcat però deliciós. A més és a prop del cap i és àmpliament aprofitat en la preparació de plats com guisats o sopes.

Orelles

Les orelles és una altra part que no es consumeix de manera directa, però és aprofitada per a realitzar el sabor de la tonyina en la preparació de vins o sopes. A més, també es pot fer servir com a base en la preparació de salses.

Cor

Les vísceres de la tonyina són una gran font de vitamines i minerals, per la qual cosa cada cop tenen més espai dins de les preparacions culinàries modernes. El cor es localitza a la cavitat central de la tonyina, i té un sabor molt intens.

Tant el sabor com la suavitat li permeten ampliar la utilització en la gastronomia, encara que principalment s’utilitza per preparar carpaccio o marinats.

Tripes

Els budells de la tonyina es poden utilitzar per a la preparació de conserves o guisats, ja que solen aportar una textura memorable i un sabor força marcat. En alguns casos pot tenir un gust una mica amarg, per la qual cosa és important preparar-ho molt bé.

Ulls

No és una de les parts més consumides de la tonyina, però en algunes cultures gastronòmiques és una part aprofitada per realçar el sabor en sopes o vins. La textura és força suau i una mica gelatinosa.

Quines són les parts de la tonyina més valorades?

Les parts de la tonyina més valorades són aquelles que destaquen per la seva versatilitat culinària i qualitat. Entre les peces nobles hi ha la clatellera i el llom, totes dues reconegudes pel seu sabor intens i la seva capacitat per adaptar-se a diverses preparacions.

Així mateix, la ventresca i el llom de cua són molt apreciades per la seva sucositat i delicadesa, mentre que el paladar o secret de la tonyina és altament demandat a l’alta cuina pel seu sabor excepcional i la seva textura única.

En conclusió, la tonyina vermella és un dels peixos més valorats a causa de la seva gran mida, exquisit sabor i versatilitat a la cuina. Les seves parts més ben valorades ofereixen múltiples beneficis tant gastronòmics com nutritius, cosa que el converteix en una excel·lent opció per gaudir al màxim en qualsevol preparació.

Obrir chat