El peix blau ens proporciona una font rica d’àcids grassos poliinsaturats omega 3, que ajuden a reduir els riscos de malalties cardíaques.
Seguir una dieta equilibrada i tenir una vida saludable és el que ens preocupa a la majoria de persones.
Però,
alguna vegada t’has preguntat quantes vegades cal menjar peix a la setmana?
La quantitat de peix que hem de menjar
Tant la Fundació Espanyola de Nutrició com la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària recomanen consumir peix blau entre dues i tres vegades a la setmana. De fet, els experts en nutrició recomanen la ingesta de peix entre 3 i 4 racions a la setmana, i n’hi ha almenys dues de peix blau.
Estudis com els de la Doctora Kristina Harris Jackson, especialista en Ciències de l’Alimentació, per a Omega Quant, han demostrat el benefici del peix blau a la dieta setmanal, així ho reflecteix en el seu informe a PLEFA.
L’oli de peix omega 3 a la dieta protegeix el cor i la circulació reduint el risc de certs càncers.
Els estudis mèdics també han demostrat que els olis omega 3 tenen un paper important en el desenvolupament del nostre cervell.
El peix, en general, conté abundants minerals essencials, com ara ferro, zinc, iode i seleni. El peix també és una bona font de vitamines, que mantenen la salut dels teixits nerviosos, la fortalesa dels ossos i les dents i la brillantor de la pell.
Per als nens i embarassades
El peix blau conté àcids grassos omega 3 que poden ajudar al desenvolupament del sistema nerviós dels nadons abans i després de néixer. Per a les dones que estan tractant de quedar embarassades i per a aquelles que ja ho estan, el menjar peix blau pot ajudar al desenvolupament del nadó.
Alguns exemples de peix blau són
- Truita
- Salmó
- Sardines
- Arenques
- Anguiles
- Pescadella
- Caballa
- Arencada
- Tonyina
Peix blanc i blau?
Es recomana alternar tots dos peixos i així aprofitar els nutrients de totes les espècies. Tot i que cada tipus de peix té propietats diferents, l’ideal és avaluar les nostres mancances nutricionals i suplir-les amb un peix o un altre.
La principal diferència entre tots dos rau en el contingut en greix. El peix blanc amb prou feines té greix (entre el 0,1% i el 2%) mentre que el blau conté entre un 8 i un 15% de greix; tot i això, es tracta d’àcids grassos saludables.
Els greixos que aporten els peixos blaus són insaturats, entre ells l’Omega 3, recomanat per cuidar el cor, reduir el nivell de colesterol i triglicèrids a la sang, regular la pressió arterial, prevenir malalties degeneratives…
A més, els àcids grassos Omega 3 també es consideren potents antiinflamatoris.
El nostre cos no produeix aquest tipus d’àcids grassos per si mateix, per tant, cal obtenir a través de la dieta.