Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

En Peix a Casa som experts en salmó. No tots són iguals, la procedència i els mètodes de producció i extracció són importants per la qualitat del producte. Per aquesta raó el nostre salmó és de 1a qualitat i t'ho podem portar aquesta setmana a un preu immillorable, gràcies a la gran quantitat de peces que ens demaneu cada dia. Aprofita ara i no ho deixis escapar! Fes clic AQUí  

En aquest article analitzarem què és la bacallà i quines en són les principals característiques.

La bacallà, un parent proper del bacallà, és una excel·lent font de vitamines i minerals. Es distingeix pel seu alt contingut en vitamina B12, cosa que proporciona importants beneficis per a la salut del sistema nerviós i cardiovascular.

Quin tipus de peix és la bacallà?

La bacallà és un peix blanc, cosa que la fa més fàcil de pair que els peixos blaus i, a més, és més baixa en calories, per la qual cosa es recomana freqüentment en dietes equilibrades.

La seva carn té una proporció moderada de greix, cosa que li confereix una textura ferma i permet múltiples usos culinaris. Es pot preparar a la planxa, al forn o fins i tot a la graella.

Pertany a la família dels peixos gàlids, cosa que explica la seva relació amb el bacallà i l’abadejo. Encara que és un peix de mida petita, que no sol superar els 22 cm, aporta excel·lents beneficis nutricionals.

Característiques de la bacallà

El nom científic de la bacaladilla és Micromesistius poutassou, però depenent de la zona geogràfica, aquest peix es coneix amb altres noms, com Lliri, Bacaladitos o Perlita.

Pel que fa al seu aspecte, la bacallà és un peix de cap gran i una mica triangular, el seu cos és fusiforme i demostra una gran fortalesa. Predomina el to gris blavós a la regió dorsal, mentre que la regió ventral és blanquinosa.

Una altra de les seves característiques notables són els seus ulls grans, que tenen una mida similar a la del musell. La seva boca és prominent, igual que la seva mandíbula, i no té barbeta.

La bacallà compta amb dues aletes dorsals, una en forma de mitja lluna a la primera porció. A més, el seu revers és lleugerament elevat. A continuació, us presentem algunes curiositats sobre aquesta espècie.

  • És un peix gregari, el que significa que es mou de manera vertical durant el dia, ia la nit baixa a les profunditats a la recerca d’aliment.
  • A més, és una espècie molt agressiva, el seu instint depredador el fa àgil per atacar les espècies que troba al seu pas.
  • La seva dieta es basa principalment en peixos petits, alguns cefalòpodes i petits crustacis.

Valors nutricionals

La bacallà no només és una espècie altament nutritiva pel seu contingut en proteïnes i minerals com el magnesi i el fòsfor, sinó que també és baixa en greixos i en calories.

Per cada 100 grams de bacallà hi ha una mitjana de 90 calories, encara que això pot variar depenent del mètode de cocció. Si es cuina al forn oa la planxa, es manté en un rang calòric baix.

Altres valors nutricionals de la bacallà per cada 100 grams de carn són els següents:

  • Grases: 1,3 g
  • Hidrats de carboni: <1 g
  • Proteïnes: 18,3 g

A més, és un peix ric en diverses vitamines, especialment en vitamina A, B12 i B9. També és una font abundant de minerals com calci, fòsfor, magnesi i potassi.

Zones de pesca

La bacallà habita a l’Oceà Atlàntic, el Mar Mediterrani, el Cantàbric i el Mar del Nord. A Espanya, la seva pesca es concentra principalment a Astúries, on és abundant durant gran part de l’any.

La temporada alta de pesca es dóna als mesos de març a juny. A causa del seu comportament gregari, la bacallà es captura principalment durant el dia, quan es troba a menor profunditat.

Pel que fa a la Bacaladilla Austral, una espècie relacionada amb Micromesistius poutassou, es troba en zones del Pacífic, l’Atlàntic i algunes àrees d’Amèrica del Sud.

Quina diferència hi ha entre peix i bacallà?

Coneixent quin tipus de peix és la bacallà, podem comparar-ho amb altres peixos blancs com el peix. L’elecció entre l’un o l’altre depèn de l’interès pel que fa al consum.

A continuació, mostrem algunes diferències clau entre el peix i el bacallà:

Espècie Mida Color Textura
Bacaladeta Peix més petit Color més clar Pell llisa i brillant
Pescadella Espècie més gran Color més fosc Textura més rugosa

En termes nutricionals, les dues espècies són riques en proteïnes, vitamines i minerals essencials. Tot i això, la bacallà és més baixa en calories, amb una carn més magra i menys greixosa, mentre que el peix conté més àcids grassos Omega 3.

Quins beneficis té la bacallà?

Ara que coneixem millor quin tipus de peix és la bacallà, és lògic preguntar-se sobre els beneficis. Tant a nivell culinari com nutricional, aquesta espècie ofereix nombrosos avantatges, com veurem a continuació.

Ric en potassi i magnesi

El magnesi és essencial per garantir un bon funcionament del sistema digestiu, afavorint el trànsit intestinal. També enforteix el sistema immunitari i prevé trastorns del sistema nerviós.

Per la seva banda, el potassi és clau per al bon funcionament renal, i estudis han demostrat que ajuda a reduir la pressió arterial.

Aporta ferro i zinc

La bacallà és una bona font de ferro, cosa que ajuda a prevenir l’anèmia ia millorar la producció d’hemoglobina.

Tant el ferro com el zinc contribueixen a enfortir el sistema immunitari. El zinc, a més, ajuda a accelerar el metabolisme de greixos i millora l’absorció de proteïnes, sent ideal per als que busquen baixar de pes.

Ideal per al desenvolupament prenatal

El consum de bacallà és molt recomanable per a dones embarassades, a causa del seu alt contingut de iode i àcid fòlic.

A més, és rica en calci, un mineral clau per al desenvolupament prenatal. El seu baix contingut en greixos i calories en comparació amb altres opcions ho fa encara més beneficiós.

Conclusió i recomanacions finals

La bacallà és una opció rica en nutrients, vitamines i minerals essencials com l’Omega 3, i és un peix assequible i fàcil de trobar.

És ideal per als que busquen una alimentació equilibrada sense passar gaire temps a la cuina, ja que, per la seva mida i la composició de la seva carn, no requereix gaire temps de cocció.

Per a una preparació saludable, la planxa és una excel·lent opció. Assegureu-vos que estigui ben calenta per obtenir una cocció perfecta.

Gaudeix dels beneficis nutricionals de la bacallà i del seu deliciós sabor. Consulta el nostre catàleg per obtenir les espècies més fresques del mercat.

Obrir chat