Peixateria Online 611 633 813 info@peixacasa.cat

La daurada és un tipus de peix blanc o semigràs, conegut com una de les opcions més saludables pel seu baix índex calòric. A més, és una alta font de proteïnes i de minerals essencials per al funcionament de l’organisme.

Comúment es coneix com Pagre Daurat, Chacarona Morena o simplement com Daurada. El seu cos ovalat i comprimit està ple de carn abundant en vitamines, per la qual cosa és una excel·lent alternativa gastronòmica.

dorada

Característiques de la daurada

Molts es pregunten, ¿Quin tipus de peix és la daurada, blau o blanc? La resposta correcta és “blanc” i entra dins d’aquesta categoria perquè té un 2% de greix respecte al seu pes.

Aquest tipus de peix es diferencia dels peixos blaus com la tonyina o el salmó, perquè aquestes espècies tenen un 5% de volum de greix respecte al seu pes. Mentre que la daurada té una carn més ferma i molt nutritiva.

A més d’aquesta característica diferenciadora, és una espècie coneguda pels següents aspectes:

  1. Es diu “Daurada” perquè té una peculiar franja daurada entre els seus dos ulls.
  2. El nom científic d’aquesta espècie és Sparus aurata i pot arribar fins als 70 cm.
  3. Pel que fa al seu pes, el peix daurat pot arribar fins als 17 kg.
  4. El cap d’aquesta espècie és gran en proporció al seu cos.
  5. Només compta amb una aleta dorsal i el color del seu dors és d’un verd blavós.

Una curiositat interessant d’aquesta espècie és que resulta “hermafrodita protàndrica”, la qual cosa vol dir que són mascles en néixer i als tres anys es converteixen en femelles madures. No obstant això, alguns peixos d’aquesta classe romanen com mascles tota la seva vida.

Hàbitat de la daurada

Aquest peix blanc sol mantenir-se en grups, el seu hàbitat natural són els bancs en aigües de poca profunditat. Tot i que també es poden veure en fons rocosos o arenosos durant bona part de l’any.

Històricament es sap que aquest peix era aprofitat fins i tot en l’època de l’imperi romà. Avui dia és una espècie molt popular, a més és assequible perquè sol estar present tot l’any.

Únicament en els mesos d’abril i maig la daurada sovint emigra cap a zones càlides i de més profunditat, abandonant les platges.

Tipus de daurada

A continuació, compartirem les característiques i l’hàbitat dels principals tipus de daurada.

  • Chrysophrys major: és coneguda com la daurada del Japó o pagre roig, la seva principal característica és el seu pes i mida colossal. En general, es troba a l’oceà Pacífic a la regió nord-occidental.
  • Chrysophrys auratus: es coneix com la daurada australiana i està als oceans Índic i Pacífic, també hi ha avistaments d’aquesta espècie en algunes costes de Nova Zelanda.
  • Salpa: també es coneix com a salema i és un tipus de peix daurada característic per tenir unes franges groguenques al llarg del seu cos, a més el seu cos és més verdós.

La daurada és un tipus de peix que es pesca majoritàriament al primer i últim trimestre de l’any.

Alimentació de la daurada

La forta dentadura d’aquesta espècie li permet ser un gran depredador de criatures al seu abast. Tot i que consumeix algues, plantes marines i peixos petits, també consumeix mol·luscs, gambes i fins i tot certs crancs marins.

D’altra banda, els peixos d’aquesta espècie que arriben a una mida més gran poden consumir cloïsses o fins i tot ostres. La seva dentadura proveïda de ullals afilats els permet triturar closques fortes sense fer-se mal.

Valor nutricional de la daurada

En tractar-se d’un peix blanc és normal preguntar-se quantes calories té la daurada. Per cada 100 grams d’aquest peix cru hi ha 82 calories.

Ara bé, per cada 100 grams de daurada al forn hi ha al voltant de 120 calories, tot i que això canvia en funció dels ingredients afegits, sobretot si s’utilitza oli. En general, és un tipus de peix baix en calories i amb aportacions nutricionals importants.

Els següents valors han estat estimats per cada 100 grams de daurada:

  • Proteïnes: 20,8 grams
  • Greixos totals: 2,2 grams
  • Greixos trans: 0 grams
  • Colesterol: 44 mil·ligrams
  • Sodi: 55 mil·ligrams
  • Calci: 29 mil·ligrams
  • Ferro: 0,8 mil·ligrams
  • Vitamina A: 100 µg

Beneficis del consum de daurada

Hi ha una gran varietat d’estudis científics que demostren que una alimentació saludable pot prevenir múltiples malalties cardíaques o neurològiques. La daurada és un ingredient popular a la cuina mediterrània per la seva lleugeresa i gran sabor.

Aporta greixos saludables

La daurada no aporta greixos trans, sinó que té un contingut de greix saludable com és l’àcid gras Omega 3. A més de ser una gran font d’energia, és ideal per regular la pressió arterial.

Per la seva banda, aquest peix també és ric en àcids grassos Omega 6, el qual és força beneficiós pels seus poders antiinflamatoris. Sol ser una opció favorable fins i tot per a aquells que han de seguir una dieta estricta i limitada en greixos.

Font de múltiples vitamines

Les vitamines són essencials per reforçar el sistema immunitari i per millorar el funcionament de l’organisme. Especialment la daurada té un alt contingut de Vitamina B3 la qual transforma les proteïnes en energia i millora la circulació.

També té aportacions en vitamina B6 que millora la formació de glòbuls vermells i d’anticossos. Mentre que el seu contingut de vitamina B12 millora el sistema nerviós i la vitamina D facilita l’absorció del calci.

Aporta minerals essencials

El consum de daurada augmenta els nivells de fòsfor, seleni, calci i ferro. És un peix fàcil de digerir, deliciós i molt nutritiu, cosa que el converteix en una excel·lent opció culinària.

El seu alt contingut de calci en combinació amb els seus aportacions vitamínics el converteixen en l’aliat perfecte per millorar la salut òssia.

receta dorada

Carn rica en proteïnes

Les proteïnes són importants per enfortir els músculs, obtenir més energia durant el dia i reforçar les defenses immunitàries. Aquest tipus de peix blanc és alt en proteïnes, fins i tot superant l’ou.

El consum de daurada és ideal per a aquells que desitgen tenir una dieta equilibrada i saludable, o per a aquells que busquen què menjar per augmentar la massa muscular. El millor és que hi ha moltes receptes saludables que utilitzen aquest ingredient.

Quin peix és similar a la daurada?

El sarg galleg és un peix molt semblant a la daurada, tot i que es diferencia principalment pel seu sabor, que és molt més fort. El cos d’aquesta espècie també és diferent, sent més corbat i prominent en comparació amb el cap.

Per cada 100 grams de sarg galleg hi ha 104 calories, i és conegut com una altra font important de proteïnes. Mentre que altres tipus de peixos blancs similars a la daurada són la llobarro, el besuc i la corbina.

Conclusió i recomanacions culinàries

Per accentuar el deliciós sabor de la daurada és ideal preparar una marinada fent servir oli d’oliva, suc de llimona, julivert, farigola, sal i pebre. És important afegir aquesta preparació al peix i deixar reposar durant almenys 15 minuts.

Recorda verificar en el moment de comprar aquest peix que sigui una versió fresca, és important fixar-se en els ulls: si estan opacs no és un peix fresc.

Finalment, convé aprofitar tots els beneficis de la seva carn a través de receptes molt nutritives com la daurada al forn o la deliciosa recepta de daurada a la planxa.

Obrir chat